Գրեթե չեք տարբերի․ ինչպես են թույնը վաճառում նուշի անվան տակ.
Նուշը էժան ապրանք չէ։ Անբարեխիղճ վաճառողները երբեմն հավելյալ շահույթի համար վտանգավոր փոխարինումներ են անում։ Օրինակ, չորացրած ծիրանը մշակվում է գլիցերինով և նույնիսկ տեխնիկական նավթային ժելեով: Այսպես կծկված պտուղը դառնում է հյութալի ու փայլուն։ Սալորաչրի կեղևը փափուկ դարձնելու համար այն թրջում են կաուստիկ սոդայի լուծույթով։ Որոշ ապրանքներ նույնիսկ փոխարինվում են: Օրինակ՝ ծիրանի կորիզները հաճախ վաճառվում են նուշի անվան տակ։ Ինչպե՞ս տարբերել դրանք միմյանցից: Ինչու՞ ծիրանի կորիզը կարող է վտանգավոր լինել: Ինչպե՞ս ընտրել իսկապես բարձրորակ նուշի սերմեր:
Ծիրանի կորիզն արժե երկու-երեք անգամ ավելի էժան, քան նուշը։ Դրանց հիման վրա պատրաստում են բոլոր տեսակի դիմակներ, սկրաբներ ու քսուքներ։ «Նուշն ու ծիրանի կորիզը տեսողականորեն շատ նման են։ Իհարկե, կարելի է խառնել»,- հաստատել է հրուշակագործ և սննդի բլոգեր Եկատերինա Միխայլովան։ Կարող եք ուտել ծիրանի կորիզներ, բայց շատ զգույշ եղեք։ Բանն այն է, որ այս մրգի միջուկը պարունակում է ամիգդալին։ Թքի հետ շփվելիս այն վերածվում է թույնի։ Թունավորում կարող է առաջանալ, եթե ուտեք ընդամենը մի բուռ ծիրանի կորիզ: Ինչպե՞ս բացահայտել խարդախ վաճառողներին և թանկարժեք նուշի փոխարեն ծիրանի էժան կորիզ չգնել։ Դա անելու համար դուք պետք է ուշադիր ուսումնասիրեք ապրանքը գնելուց առաջ: Առաջին բանը, որին պետք է ուշադրություն դարձնել, չափն է։ Նուշը մոտավորապես երկու անգամ մեծ է ծիրանի կորիզից և ունի ավելի երկարավուն օվալաձև ձև։ Հաջորդ քայլը գույների համեմատությունն է: Նուշը բաց շագանակագույն է, իսկ ծիրանի միջուկն ունի կարմրավուն երանգ։ Տարբերություն կա նաև կեղևի կառուցվածքում։ Մեկ այլ տարբերություն՝ ծիրանի կորիզն ավելի փխրուն է։ Այն հեշտությամբ կարելի է կոտրել ձեռքով։ Փորձերը ցույց են տալիս, որ դժվար չէ տարբերել նուշը ծիրանի կորիզից։ Հիմնական բանը մի քանի պարզ կանոններ իմանալն է։